TORTİKOLİS ( BOYUNDA EĞRİLİK)
Doğumsal Tortikolis Nedir ?
Doğumsal tortikolis, doğumdan sonra çocuğun boynunun bir tarafa doğru eğrilmesiyle kendini gösteren bir durumdur. Bu durum, çocuğun boynu, tutulmuş olan tarafa dönük çene ise karşı omuza dönük şekilde görülür. Boyunda sertlik ve bazen bir kitle de gözlemlenir, bu kitle zamanla gerileyebilir. Bu hastalık genellikle doğumdan sonra fark edilir.
Boyun Eğriliği Neden Olur?
Doğumsal tortikolis, doğum sırasında gerçekleşen duruş bozukluklarına bağlı olarak gelişebilir. Özellikle ilk doğumlar ya da ters pozisyonda gerçekleşen doğumlar, tortikolisin daha sık görüldüğü durumlardır. Ayrıca, anne karnındaki duruş bozuklukları, kasın sıkışmasına neden olabilir. Bu tür çocuklarda, doğumsal kalça çıkığı ve ayak bozuklukları da görülebileceği için bu sorunların araştırılması önerilir.
Klinik bulgular Nelerdir ?
Tortikolisin klinik bulguları geniş bir yelpazeye yayılabilir. Hafif bir hareket kısıtlılığından, aşırı kafa şekil bozukluğuna (plagisefali) kadar birçok semptom gözlemlenebilir. Ayrıca, bazı durumlarda yarasa kulağı gibi ek bulgular da olabilir. Daha büyük çocuklar, omuzlardan birinin yüksek olması nedeniyle belde eğrilik şüphesiyle başvurabilir.
Röntgen incelemeleri, boyun omurlarındaki değişiklikleri araştırmak amacıyla yapılmalıdır. Gerekli durumlarda manyetik rezonans görüntüleme (MRI) tetkikleri yapılabilir.
Tortikolis Tedavisi Nasıl Yapılır?
Doğumsal tortikolisin tedavisinde ilk tercih genellikle masaj ve egzersizdir. Bu tedavi yöntemiyle, hastaların %90’ında mükemmel sonuçlar alınabilir. Erken dönemde tanı konduğunda, ebeveynlere egzersiz programı uygulanır ve çocuğun boynu nazikçe egzersizlere alıştırılır. Germe egzersizlerinin yanı sıra, çocuğun tutulmuş tarafa aktif olarak dönmesini sağlamak amacıyla bazı manevralar yapılır. Örneğin, oyuncak ya da televizyon, eğriliğin ters tarafına konarak çocuğun boynunun o tarafa dönmesi sağlanabilir.
Cerrahi Müdahale
Süt çocukluğu ve yürüme döneminde cerrahi müdahale önerilmez. Ancak bazı olgularda, cerrahi tedavi gerekebilir. Cerrahi müdahale genellikle okul çağındaki çocuklarda uygulanır. Cerrahiden sonra boyun kasının uzatılması sağlanır ve bu işlem genellikle iyi sonuçlar verir. Ameliyat sonrası, egzersizlere devam edilmesi önemlidir. Ayrıca cerrahi sonrası herhangi bir cihaz kullanımı gerekmemektedir.